Hopp til hovedinnhold
Pressemeldinger

TikTok-stjerne og Samferdselsministeren sparket i gang Valgfag trafikk

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Eivind Windingstad Stensrud

Kommunikasjonsrådgiver

Mandag 10. oktober var det lansering av prosjektet Valgfag trafikk på Kråkerøy ungdomsskole i Fredrikstad. Dette viste seg å bli en trafikkopplæringstime utenom det vanlige.

Bak det nye prosjektet som skulle lanseres, står Ung i trafikken, Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for unge.

Prosjektet Valgfag trafikk som Ung i trafikken tilbyr, omhandler rus, holdninger og atferd i trafikken, og skal bli en del av 9. og 10. klasses Valgfag trafikk. Liv Marie Bendheim fra Ung i trafikken, holdt timen for de ferske sjåførene.

Man må øve seg på gode valg

Den litt uvanlige trafikktimen begynte Bendheim slik:

- I løpet av en dag tar man rundt 35.000 valg. Er alle like viktige?

Konklusjonen fra ungdommene i klasserommet var; nei, ikke alle valgene man tar er like viktige. Fornøyd med ungdommens svar, fortsatte Bendheim:

- Vi må øve oss på å ta de gode valgene. Istedenfor å bruke ordet "ikke", som i "ikke fyllekjør, "ikke" kjør for fort osv, skal vi heller fokusere på hva vi selv har å tjene på å ta gode valg. Hva har jeg å tjene på å kjøre rusfri, og hva har jeg å tjene på å ikke kjøre for fort.

Celebert selskap på lanseringen

På den store lanseringen, hadde vi fått med oss både Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og Tiktok-fenomenet Lars Henriksen til å delta.

Samferdselsministeren som også er tidligere ordfører i Fredrikstad, sa noen velvalgte ord om viktigheten av å være rusfri når man er i trafikken.

- Ethvert tapt liv i trafikken, er ett liv for mye. Det er derfor et viktig valg å kjøre uten å være ruspåvirket. Si ifra, om du ser noen som har drukket, for så å sette seg på "moppa" eller i bil.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Lars Henriksen på sin side, holdt en quiz mens han laget en Tiktok med elevene. Elevene fikk sjokk da de fant ut at den dødsulykke kostet rundt 32 millioner kroner, og ikke en million, som de tippet.

Bendheim er fornøyd med innsatsen til Lars Henriksen og quizen han holdt for elevene.

- For å nå gjennom med budskapet vårt, må vi ta i bruk grep som gjør at ungdommen legger merke til det. Vi må fange oppmerksomheten deres, fordi det som er kult i dag, er ikke nødvendigvis kult i morgen.

Tiktoker Lars Henriksen med klassen Valgfag trafikk
Tiktoker Lars Henriksen med klassen Valgfag trafikk

En av elevene som syntes det var sterkt å høre om rus i trafikken, var Philip Frogner Antonsen (15):

- Jeg kommer aldri til å kjøre i fylla. Jeg tenker det veldig fort kan skje en ulykke da.

Om Valgfag trafikk

Ung i trafikken vil gjennomføre et undervisningsopplegg for ungdom om rus, holdninger og atferd i trafikken, som er rettet mot valgfaget trafikk på ungdomsskolen (tiltak nr. 55 i Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet 2022-2025). Undervisningsopplegget skal også kunne tas i bruk av trafikk- og skolelærere, og andre som ønsker det. Vi har som mål å styrke kunnskap om rus i trafikken i lokalmiljøene og bidra med dybdelæring på temaet rus og trafikk i samsvar med nye mål i læreplanen.