Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Ung i trafikken God Morgen Norge med fartskampanje

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Lea C. Tvervåg

Prosjektleder

Av alle som blir tatt i fartskontroller er hver tredje under 25 år gammel. Ung i trafikken har vært i God Morgen Norges studio sammen med Ane Karlsen (20) fra rånegruppa Ignition Crew, for å prate om kampanjen #dinfart og konsekvensene råkjøring kan ha.

Karlsen har selv mistet venninnen Charlotte av for høy fart i trafikken. Charlotte var bare 16 år gammel, da hun ble drept som passasjer i bilen. Historien fra da Karlsen var tenåring delte hun i dag på direktesendt TV foran hele Norge. Hun fikk først vite om hendelsen på Facebook.

- Verdenen min falt egentlig litt sammen, åpner 20-åringen.

Hun understreker at råkjøring skjer alt for ofte, og at grunnen til at ungdom råkjører, er fordi de vil tøffe seg og vise hvor fort bilen kan gå.

Få tør å si fra

Veldig få tør å si fra til sjåføren at hen kjører for fort. Karlsen sier klart i fra.

- Det jeg blir møtt med er lite forståelse, egentlig. De skjønner ikke at jeg synes det er skummelt. Så noen ganger må jeg true med at jeg går av bilen.

Karlsen tror ikke sjåførene tenker på hvor alvorlige konsekvenser høy fart kan ha, da å tøffe seg er mye viktigere.

- De tøffer seg skikkelig, sier hun.

Kampanjen #dinfart

Vi har nå en kampanje kalt #dinfart som vi håper kan bidra til å endre holdningene til unge råkjørere i trafikken. Med oss i kampanjen har vi David Mokel, kjent fra TikTok og Dennis Siva, kjent fra Newton og NRK.

Kampanje- og prosjektansvarlig Liv Marie Bendheim er enig med Karlsen om presset ungdommen føler på for å tøffe seg bak rattet.

- For å forebygge risikoen for ulykker, må vi vite fra ungdom hvordan de blir påvirket. Det er mye gruppepress, men også god stemning for heiarop som gjør at du blir påvirket og synes det er gøy.

Vi bruker sterke virkemidler i kampanjen #dinfart. Se kampanjen og videoene her. I en video med Mokel og Siva, demonstrerer vi hvor store skader kun 50 km/t kan se ut.

- Målet vårt er å hjelpe ungdom til å forstå hvilken risiko det innebærer å kjøre i ekstreme hastigheter. Også en liten fartsøkning kan øke risikoen ganske mye for at en ulykke kan skje, avslutter Bendheim.

Se hele intervjuet av Karlsen og Ung i trafikken på TV2 sine kanaler.

Relatert innhold