Hopp til hovedinnhold

Oppsummert

Hva regnes som motorsykkel?

 • Moped (Klasse AM)
 • Lett motorsykkel (Klasse A)
 • Mellomtung motorsykkel (Klasse A)
 • Tung motorsykkel (Klasse A)

Du må være minst 24 år for å ta førerkort for klasse A.

Fakta og statistikk

2022

Av totalt 118 drepte i trafikkulykker i 2022, var MC involvert i 21 av disse. Vi må helt tilbake til 2016 for å finne lignende tall.

12x

For 16- og 17 åringer som kjører lett motorsykkel er risikoen 12 ganger høyere enn hos unge mannlige bilførere.

42% av lettsyklene er racing-sykler (R-sykler), disse er overrepresentert på dødsulykkene på motorsykkel i Norge og årsaken er som oftest høy fart.

Tilhenger

I Norge kan man også trekke en tilhenger etter motorsykkelen om motorsykkelen er godkjent for det. Denne førerretten for motorsykkel med tilhenger gjelder da kun i Norge.

5x

Risikoen for ungdom for å bli hardt skadd på lettsykkel er fem ganger høyere enn på moped.

Moped

Hva er moped?

Har man førerkort for klasse AM har man mulighet til å kjøre moped med to, tre eller fire hjul. Kun så lenge slagvolumet ikke overstiger 50 m3 og du kan ikke kjøre fortere enn 45 km/t.

 • Du kan ikke kjøre moped med tilhenger, det gjelder også mopedbil

En mopedbil ser ut som en bil, men er registrert som moped. Den har karosseri, ratt og pedaler som en vanlig bil.

  Lett motorsykkel

  Hva er lett motorsykkel?

  Med førerkort for klasse A1, har man muligheten til å kjøre en lett motorsykkel med eller uten sidevogn. Så lenge motorsykkelen har et slagvolum på maks 125 m3 og har en effekt på maks 11 kW. Du kan begynne med øvelseskjøring til lett motorsykkel (lettsykkel) når du er 15 år og du kan ta lappen når du fyller 16 år.

  • For 16- og 17 åringer som kjører lett motorsykkel er risikoen 12 ganger høyere enn hos unge mannlige bilførere.
  • 42% av lettsyklene er racing-sykler (R-sykler), disse er overrepresentert på dødsulykkene på motorsykkel i Norge og årsaken er som oftest høy fart. Disse ulykkene topper seg på høsten og ses gjerne i forbindelse med skolestart.

  Risikoen for ungdom for å bli hardt skadd på lettsykkel er fem ganger høyere enn på moped. Den største grunnen til dette er at lettsykkelens går fortere enn en moped, i kombinasjon med mangel på erfaring og umodenhet.

  Mellomtung motorsykkel

  Hva er mellomtung motorsykkel?

  • Om man har klassen A2 i førerkortet kan man kjøre mellomtung motorsykkel med eller uten sidevogn. Dette gjelder kun om motorsykkelen har en effekt på minst 35kW og forholdet mellom effekt og egenvekt er maks 0.2 kW/kg. Om motorsykkelen derimot er nedtrimmet, kan den opprinnelige effekten maks ha vært det dobbelte av nåværende effekt.
  • Minstealder for å kunne ta lappen på klasse A2 er satt til 18 år.
  • Du kan også kjøre en motorsykkel med tre hjul som har en maks effekt på 15 kW, hvis du har fylt 21 år.

  Tung motorsykkel

  Hva er tung motorsykkel?

  Med førerkort klasse A kan du kjøre tung motorsykkel med eller uten sidevogn. Du kan utvide førerkortet til kjøreklassen A før du fyller 24 år, om du har hatt klasse A2 i minst to år. Utenom denne regelen må man være minst 24 år for å få førerkort på klasse A.

  Førerkort fra før 1.juli 2006, og har klassen S i førerkortet, kan man kjøre snøscooter med, eller uten tilhengerslede innad i Norge eller i Sverige.

  Flere faktasider om kjøretøy