Hopp til hovedinnhold
Pressemeldinger

Agder politidistrikt: 395 personer bøtelagt for mobilbruk bak rattet

Publisert: . Sist oppdatert:

7953 personer ble bøtelagt for mobilbruk i løpet av første halvår – 395 av de bøtelagte var i Agder politidistrikt. Sammenlignet med samme tid i fjor, er det en reduksjon på 39 prosent.

Ung i Trafikken, Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, frykter store mørketall.

– Vi skal glede oss over reduksjonen, men likevel frykter vi mørketallene er store. 395 personer ble bøtelagt for mobilbruk i distriktet – noe som er 395 personer for mange. Det er ingen tvil om at oppmerksomheten vår svekkes ved å bruke mobilen, sier kommunikasjons- og samfunnskontakt i Ung i Trafikken, Henrik Pettersen Sunde.

Fra og med 2021 økte bøtesatsene for bruk av mobil i trafikken. Nå får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet dersom du blir tatt på fersken. For førere som er på prøvetid blir straffen hele seks prikker. I fjor var boten på 1700 kroner og to prikker.

– 5000 kroner er et merkbart beløp for de fleste og er du fersk sjåfør kan det svi ekstra med seks prikker. Du mister faktisk lappen ved åtte prikker. Så det gjelder å ha fokus på veien, kommenterer Sunde.

Økning blant de yngste

På landsbasis ble 934 personer i aldersgruppen 18 – 24 år bøtelagt, det tilsvarer en liten økning på fire prosent sammenlignet med første halvår i 2020.

Selv om økningen er minimal, uroer det Ung i Trafikken at holdningene til de yngste ikke bedrer seg.

– Å bruke mobil bak rattet er farlig, enkelt og greit. Mange unge tenker kanskje at «en trafikkulykke skjer ikke meg» - slike holdninger er ikke tilstrekkelig. Hele tre av ti dødsulykker i trafikken kan faktisk kobles til mobilbruk, forteller Sunde og legger til:

– Mitt og ditt liv er mye mer verdt enn et sekunds uoppmerksomhet fra en sjåfør som ser på mobiltelefonen under kjøring. Uavhengig av hvem som er verst håper vi bilistene legger mobilen i lomma mens de er på veien. Vi har ingen å miste, avslutter han.