Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Fem tips for trygg høstkjøring

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Simen Murud Gundersen

Kommunikasjonsrådgiver

Nå er det høst og det betyr mye pene farger på trærne og mye hjemmetid, men også utfordrende kjøreforhold. Når det blir kaldere, regner oftere, og det begynner å snø er det viktig å tilpasse kjøringen sin for en tryggest mulig tur. Vi har samlet fem tips som gjør det tryggere å kjøre bil om høsten og vinteren.

1

Sjekk mønsterdybde og trykk i dekkene

Dekkene dine er den eneste kontakten mellom bilen din og veien, så at de i orden kan være lurt å sjekke. En anbefaling er å bytte dekk når der er under 4mm mønster igjen, men kravet er at det må være minst 1,6 mm mønster igjen. Sjekk også dekktrykket, det påvirker både veigrep og hvor mye drivstoff du bruker.

2

Bytt til vinterdekk

Du må ha byttet til vinterdekk 1. november. Du kan bytte flere uker før det, og et tips kan være at når det er rundt 7 grader over en periode, så kan det være lurt å skifte. Da begynner snø og is å bli vanligere. Vinterdekk er spesielt utviklet for kaldt vær og forbedrer veigrepet på glatte veier. Bytte til vinterdekk er ikke bare nødvendig for å kjøre trygt, men om du ikke har gjort det innen fristen, så kan det skape problemer for deg.

3

Fjern snø og is fra bilen

Før du setter deg i bilen så må du fjerne alt som gjør det vanskeligere å se ut av vinduene. Som på alle andre områder i livet så er det superviktig å kunne se hva som skjer. Det kan være forskjellen på om du finner riktig avkjøring eller havner i grillen på en trailer. Høsten og vinteren er høysesong for dugg på ruta, finn ut hvilken knapp du skal bruke for å fjerne det før du setter deg i bilen. Du må også fjerne snø fra bilen, fordi snøen kan skli av og forårsake farlige situasjoner for deg og andre trafikanter. Kjøp en kost, og skaff deg noe å skrape med!

4

Tilpass farten til forholdene

En av de enkleste, men også viktigste tingen du kan gjøre for å øke sikkerheten på veien om høsten og vinteren er å tilpasse farten din. Dette betyr å kjøre saktere når det er glatt og vått. Husk at det tar lenger tid å stoppe når det er glatt, så om det plutselig står en elg i veien er det greit å ha nok tid på seg.

5

Vær forberedt på uforutsette situasjoner

Det viktigste tipset er å være forberedt på plutselige situasjoner. Det kan være en elg i veien eller en fotgjenger du ikke har sett – og du vil ikke treffe noen av dem. Da må vi ha fri sikt, vi må tilpasse farten også må vi ha riktige dekk. Husk derfor å skrape vinduene, bytte til vinterdekk og kjør etter forholdene.

For vi har ingen å miste.