Hopp til hovedinnhold
Leserbrev

Økning i antall drepte i 2022

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Eivind Windingstad Stensrud

Kommunikasjonsrådgiver

I fjor var norske veier rekordtrygge med 80 drepte. Nå begynner vi å nærme oss dette tallet allerede. I løpet av årets syv første måneder har 72 mennesker omkommet i trafikken. Dette er 72 menneskeliv for mange og vi må være på vakt.

Utviklingen er brå og skremmende, og den bør være et varsko til alle som setter seg bak rattet. Selv om det er for tidlig å si hva som er skyld i denne økningen, ser man ofte indikasjoner på både rus, høy fart og uoppmerksomhet. Man har også en teori om at større aktivitet på veiene og høyere alkoholforbruk under korona, kan være noe av det som ligger bak.

Allikevel glemmer man ofte at bak tallene på drepte, finner mennesker i alle aldre som brutalt blir revet vekk fra familie og venner. Ingen av de omkomne var nok klar over at dette skulle bli deres siste kjøretur.

En skremmende tendens man ser hittil i år, er at hele 80 % av de drepte er menn. 58 av 72. Som Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, kjenner vi godt til at yngre menn ofte føler på en udødelighet bak rattet.

Statens Vegvesen noterer nesten en tredobling i antall drepte på motorsykkel, fra 15 totalt i 2021, til 17 drepte hittil i år.