Hopp til hovedinnhold

Over en halv million streams på rusfri russelåt

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Simen Murud Gundersen

Kommunikasjonsrådgiver

Streamet du den rusfrie russelåta vår i russetiden?

Vi i Ung i trafikken ville nå ut til russ og ungdom i en tid de minst forventet det, men også i en tid de kanskje aller mest trengte det - i russetiden. Derfor bestemte vi oss for å lage en rusfri russelåt. Slik ble "Hummer & Calamari" til.

Tok av på TikTok og Spotify

Vi slapp "Hummer & Calamari" 20. april. Både organiske og annonserte videoer på TikTok som bruker lyden av låta, har fått nærmere over en million views til sammen. Om vi legger sammen antall visninger på TikTok og streams på Spotify er det ikke en overdrivelse å si at vi har nådd ut til rundt 1,5 millioner ungdom. Hvor de fleste av de, er unge trafikanter og russ.

501.884

streams på Spotify

981.000

views på TikTok

"Hummer & Calamari" er laget i et samarbeid med artist og TikToker Henrik Oven, aka Henrik von Grogg, Groggy og karakteren Henning. Russelåta er produsert av Andreas Nilsen og Petter Katastrofe hos Warner Music.

Bildet viser hvor mange views låta har på TikTok og streams på Spotify.

Ville vise at det var mulig

Med låta vår, viser vi at det er fullt mulig å lage musikk det går an å rulle til i russetiden - uten referanser til rus, sex og vold. TV2 hørte gjennom 51 tilfeldige russelåter i 2023 fra forskjellige topplister. 49 av disse hadde referanser til enten ulovlig rus, alkohol eller degraderende språk rettet mot jenter.

"Hummer & Calamari" er ikke bare rusfri. Den skal påvirke ungdom til å ta gode valg i trafikken, samtidig som den er dansbar og en låt ungdom faktisk ønsker å lytte til. I teksten finner du også referanser til å bruke belte i russebussen.

Vi håper at musikkprodusenter lar seg inspirere av denne rusfrie russelåta, og at vi hører mindre av ulovlig rus, overgrep og vold i russemusikken i fremtiden.

- Prosjektleder i Ung i trafikken, Lea Cristine Tvervåg.

Det er første gangen vi gir ut låt. Når vi får høre av ungdom at den blir spilt på landstreff, i parker og på parkeringsplasser, kan vi med hånda på hjertet si at det har blitt en suksess. Det kan være vanskelig å nå ut til russen på en god måte, men vi kan ikke ignoreres over høyttalere.