Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Hva gjør jeg først på skadested?

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Lea C. Tvervåg

Prosjektleder

Du har hatt lappen en stund og føler deg endelig trygg på å kjøre hvor du enn har lyst til. En sen kveld skal du en kjapp tur på butikken. På veien du ellers er godt kjent med, ser du en ukjent bil stående sidelengs inntil en lyktestolpe i motsatt kjørefelt.

Det er mørkt ute og du ser ingen andre på veien. Bilen ser ut til å ha krasjet i lyktestolpen. Fronten er nesten flat. Du kjører inn til siden og skrur av motoren. Det er helt stille i området, men du hører svake dunkelyder komme fra bilvraket.

Hva gjør du nå?

Du vet du er pliktig til å stoppe å hjelpe, og at det er ulovlig å kjøre forbi.

Dette har du jo lært. Du vet, under trafikalt grunnkurs for... to-tre år siden? Det var noe med varseltrekant? Hvor er den igjen? Hvor setter jeg den? Og refleksvest! Den må jeg huske å ta på nå som det er mørkt ute... Jeg rekker jo ikke det! Jeg må gå til bilen og hjelpe personen ut med en gang... Eller?

Det kan være stressende og skummelt å være først på skadested. Frykten for å være først på skadested kommer gjerne av mangel på kunnskap.

Ny og gratis app

Ung i trafikken heier på digitale verktøy som kan hjelpe unge med å ta trygge og gode valg i trafikken. Derfor ønsker vi å sette lys på en ny og gratis app utviklet av NKT Traume, Norsk førstehjelpsråd, NAKOS og Fynd Reality som en del av den nasjonale dugnaden Sammen redder vi liv.

Først på skadested i 3D

Først på skadested er en gratis app og spill hovedsakelig utviklet for elever på trafikalt grunnkurs som et nytt og oppdatert digitalt læringsverktøy. Alle kan bruke den, også du som trenger en oppfriskning på hva du må gjøre dersom du er først på skadestedet.

Appen tar deg gjennom en læringsdel på seks temaer med seks quizer du må bestå for å prøve spillet. I spillet er du først på skadested, og du bruker kunnskapen du har lært i praksis.

Skjermbilde fra spillet i appen Først på skadested.

Prøv det selv!

Bli trygg på hva du skal gjøre og vær klar for å gjøre ditt beste for å redde liv. Les mer og last ned appen på knappen under.

Du finner den også i menyen vår under:

1

Undervisning

2

Digitale kurs

3

App: Først på skadested