Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Nesten 1 av 10 festivaldeltakere var ikke kjørbare

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Lea Tvervåg

Prosjektleder

På sommerturneén DeathTrip - On the road har vi gjort frivillig og helt gratis promilletesting på hjemreisedagen for festivaldeltakere i Norge.

Hovedsakelig testes sjåfører som skal kjøre hjem fra festivalen, men vi har erfart at også andre har nytte av å vite hvordan de ligger an og/eller når de kan kjøre igjen, dagen derpå.

Vi bruker samme promillemåler som politiet.

Trodde han var edru

Mange var sikre på at de var kjørbare dagen derpå, men ønsket å få det bekreftet. Da var det flere som fikk seg en liten overraskelse. På landets største metalfestival, Tons of Rock, blåste en camper 0,58.

- Hvis dere ikke hadde vært her og testet folk, hadde jeg nok satt meg i bilen med en gang.

Sjåføren tok rådet vårt om å vente med å kjøre, og lot kompisen sin som blåste 0,00 kjøre de hjem isteden.

- Så bra at dere tilbyr dette gratis! Noen festivaler tar over hundre kroner for en sånn test.

Hurtigtest

Hurtigtest tas på litt avstand hvor den som testes blåser ned i en trakt. Den viser resultatene "alkohol" eller "ikke alkohol". Viser hurtigtesten "ikke alkohol" er promillen på 0.

Vanlig test

Denne testen er de fleste som har blitt testet før, av for eksempel politiet, kjent med. Da blåser den som testes inn i et rør til det slutter å pipe og hva promillen er vises som resultat.

Resultatene på festivalene

Vi utførte promilletesting på totalt 5 festivaler. De som blåste frem resultatet "alkohol" på hurtigtesten fikk blåse igjen på vanlig test for å få et mer nøyaktig resultat. Nesten 1 av 10 blåste over promillegrensen 0,2.

1116

promilletestet

102

testet over 0,2

Ansvarsfraskrivelse

Ung i trafikken fraskriver seg alt ansvar etter promilletesten er utført. Dersom testobjektet har stigende promille, drikker alkohol, bruker ulovlige rusmidler, kjører bil eller andre motorvogner rusa og/eller med promille over 0,2, etter promilletesten av Ung i trafikken er tatt, er det testobjektet sitt eget valg og ansvar. Ung i trafikken vil råde og veilede testobjektet før, under og etter promilletesten, men har ingen autoritet til å nekte testobjektet fra å gjøre det som beskrevet over, lignende eller andre ulovlige handlinger. Promilletesteren er modellen Dräger Alcotest® 7000. Den kalibreres på årlig service av KGK. Ung i trafikken tar forbehold om at apparatet kan være noe misvisende.