Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Er jeg kjørbar?

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Stig Eid Sandstad

Daglig leder

Spørsmålet vi har opplevd at alt for mange lurer på, spesielt dagen derpå. Nå lanserer vi en promillekalkulator som gir deg en pekepinn!

Vi har lenge ønsket oss en promillekalkulator som er lett tilgjengelig, enkel å bruke og som gir et svar på når du har promille under 0,2, som er promillegrensen på Norsk vei. Målet er at færre skal ta sjansen når de er usikker dagen derpå.

Med promillekalkulatoren håper vi at folk som er usikre på egen promille ikke tar sjansen, tar et steg tilbake og gjør et forsøk i å sjekke om det er lurt å kjøre før de setter seg i bilen. Kalkulatoren er ikke en fasit, men en fin pekepinn på hvor promillenivået ligger hos den enkelte.

Hvorfor?

Det kan være stor forskjell på hvordan man føler seg og hva realiteten er. Når det er snakk om et så alvorlig tema som ruskjøring, mener vi at det er ikke bra nok å tro at du er edru, her er det viktig å vite!

Drømmen hadde jo selvsagt vært at alle måtte blåse før en får startet bilen, men det vet vi er så langt fram i tid, at da må vi gjøre det vi kan for at flest mulig skal bli opptatt av dette, og for at flest mulig skal ta de rette valgene, slik at vi får tallet på daglige fylleturer ned. Antall fylleturer det er noe som har vært stabilt på 14.000 hver dag i mange år.

Hvordan?

I kalkulatoren legger du inn informasjon om deg:

  • Kjønn
  • Vekt
  • Drikkestart
  • Drikkeslutt
  • Hva du drakk

Hvis du er eksempelvis på festival og drikker over flere dager, kan du huke av for dette. Da får du råd til hva som er lurt å gjøre.

Du må vente og lese ansvarsfraskrivelsen før du kan se resultatet ditt.

Når kalkulasjonen er uført får du et klokkeslett som viser når du mest sannsynlig har promille på 0,00, og hvor mange timer siden det er, siden siste slurk.

Slik kan et resultat se ut. Merk at resultatet varierer på opplysningene lagt inn.

Ansvaret ligger hos sjåføren

Ansvaret ligger alltid hos sjåføren, også etter kalkulasjonen med promillekalkulatoren vår er utført. Husk at du skal være skikket til å kjøre, ikke bare uten promille, men også uten å være trøtt, sliten, syk eller svekket på andre måter. Dette er utrolig viktig å tenke på spesielt om du har vært på festival eller drukket over flere dager.

Dersom du har stigende promille, drikker alkohol, bruker ulovlige rusmidler, kjører bil eller andre motorvogner rusa og/eller med promille på over 0,2, etter kalkulasjonen av Ung i trafikken er utført, er det ditt eget valg og ansvar. Det reelle promillenivået kan variere fra person til person. Ung i trafikken fraskriver seg alt ansvar etter kalkulasjonen er utført.

Utregning

Alkohol i gram (dl * Vol% * 0,8)/ (kroppsvekten i kg * X %) – (Y * timer fra drikkestart) = promille

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn.

  • I vår kalkulator har vi satt denne til den laveste verdien og minimumsverdi for kroppsvann – 50% for kvinner og 60% for menn (55% for "jeg vil ikke oppgi kjønn").

Forbrenning av alkohol per time. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10–0,25).

  • I vår kalkulator har vi satt denne til gjennomsnittet – 0,15.
  • Kalkulasjonen har en sikkerhetsmargin, og viser resultat/klokkeslettet promillen mest sannsynlig er på 0,00, ikke eksempelvis 0,19.

Formelen gir en omtrentlig beregning.

Denne infoen og kilde til beregninger finner du under promillekalkulatoren på samme side der den ligger.

Hvor finner jeg den?

Nå er promillekalkulatoren vår fri til å bruke og ligger i menyen på nettsiden vår under "Undervisning" og "Gratis materiell".

Den er også tilgjengelig på utstillingen vår DeathTrip - On the road gjennom sommeren på turné. Vi promilletester også helt frivillig og gratis på turné med samme apparat som politiet.