Hopp til hovedinnhold
Trafikksikkerhet

Et innlegg på "Kjør me ved"-konferanse i Kvinesdal

Publisert: . Sist oppdatert:

Skrevet av

Lea C. Tvervåg

Prosjektleder

I Kvinesdal møtte flere engasjerte opp for å lære om hvordan tiltaket "Kjør me ved" jobber for å gjøre trafikken i området tryggere. Vi ble invitert til å holde et innlegg på trafikksikkerhetskonferansen.

Dialog er et viktig verktøy for både oss i Ung i trafikken og det holdningsskapende tiltaket "Kjør me ved". Vi er veldig takknemlige for å bli invitert til konferansen for å dele kunnskap om dialog, holdning, atferd og ungdom.

Dialog som verktøy er aktuelt når man står overfor komplekse problemer som trafikksikkerhetsarbeid. Det rasjonelle skaper vi sammen, og det gjør vi gjennom dialog, hvor de beste argumentene kan prøve seg mot hverandre i samtaler. Ordet blir så til handling, ord gjør noe med oss, og dem som hører dem. Ord skaper forandring. Ord kan skape økt sikkerhet. Ord kan endre atferd.

- Hentet fra Kjør me ved (www.kjormeved.no)

Dialog gjennom holdningskampanjer

Innlegget vårt hadde fokus på hvordan vi jobber med ungdom når vi jobber med prosjekter, aktiviteter og kampanjer. Ungdom er den gøyeste målgruppa å jobbe med, men også den vanskeligste å nå ut til. Derfor er god dialog med ungdom viktig for oss før vi lanserer nye prosjekter. Det kan være alt fra konsept og idè, til manus og vinkling.

Kine Osan, styreleder i Ung i trafikken spør ungdommene hvor mange av de som har vært i nesten-ulykker. Ungdommene står foran publikum og storskjerm.
Kine Osan, styreleder i Ung i trafikken spør ungdommene hvor mange av de som har vært i nesten-ulykker.

Styreleder i Ung i trafikken, Kine Osan fortsatte innlegget vårt om holdninger og atferd. Avslutningsvis tok vi med oss TikTok-influenser Matias Hegg for å holde trafikksikkerhets-quiz med premier.

TikToker Matias Hegg holder quiz under konferansen. Han står i svart hettegenser merch fra "Kjør me ved" og beige bukse foran en stor skjerm og publikun.
TikToker Matias Hegg holder quiz under konferansen.

Bakgrunn og innhold i konferansen

Frem til 2016 hadde Kvinesdal en uheldig ulykkesstatistikk når det gjaldt ulykker og dødsulykker blant ungdom i trafikken. "Kjør me ved" ble stiftet i 2017 som et holdningsskapende tiltak som skal bidra til å endre risikofylt atferd og holdninger i trafikken blant ungdom som ferdes eller skal ferdes i trafikken.

Konferansen ble holdt på Utsikten Hotell og inneholdt innlegg fra ordfører Per Sverre Kvinlaug, ungdommer i "Kjør me ved", psykolog Anne Marie Sand Bakken og Ung i trafikken med TikTok-influencer Matias Hegg.

Etter lunsj gikk det buss til NMK-banen med omvisning og drifting på bane (spinneplaten) av ungdommene. Våren 2021 fikk de nemlig "Ein plass å ver", som er en mekkeklubb for motorsport-interesserte ungdommer som skal "huse" "Kjør me ved"-ungdom. Den holder til på motorcrossbanen på Nedre Kvinlaug i Kvinesdal.